Cercetarea accidentelor de muncă este obligatorie, conform legislației securității și sănătății în muncă (SSM), însă angajatorii se pot ocupa de investigarea acestor evenimente numai atunci când există cazuri de incapacitate temporară de muncă.
În celelalte cazuri, cercetarea o fac autoritățile statului.
In cazul producerii unui accident de munca, legea e prima care trebuie consultata, indiferent ca suntem in postura de angajati sau in cea de angajator.
Indiferent ce postura ai intr-o companie – salariat, administrator sau proprietar, este imperativ sa stii ce drepturi ai in cazul unui accident de munca sau ce obligatii sau responsabilitati ai ca proprietar/administrator de companie.
Legea prevede, in primul rand, faptul ca angajatorul are obligatia de a tine evidenta accidentelor de munca ce au ca urmare o incapacitate de munca mai mare de 3 zile de lucru, a accidentelor usoare, a bolilor profesionale si a a incidentelor periculoase.
Totodata, compania are si obligatia de a elabora pentru autoritatile competente rapoarte privind accidentele de munca suferite de lucratorii sai.
Angajatorul are obligatia sa comunice evenimentele imediat cum a aflat de ele inspectoratului teritorial de munca, asiguratorului, cat si organelor de urmarire penala, dupa caz.
Angajatii trebuie sa desfasoare activitatea astfel incat sa nu se expuna la pericol de accidentare sau imbolnavire profesionala.
Totodata, angajatii au si obligatia de a-si desfasura activitatea fara sa expuna alte persoane la accidente.
In cazul in care angajatorul nu ia masurile legale de protectie a muncii si expune personalul la un pericol real de accidentare sau imbolnavire profesionala, acesta este pasibil de amenda sau inchisoare pentru o perioada de 1-2 ani.
Daca angajatorul nu ia masuri de protectie a muncii si se produc accidente de munca, acesta risca amenda sau inchisoare de pana la 2 ani, in functie de gravitatea consecintelor.
Amenzile variaza in functie de consecintele faptelor si pot fi de la 3.000 la 10.000 de lei.
Rezultatul cercetarii se va consemna intr-un proces-verbal. In cazul unui deces al persoanei accidentate ca urmare a unui eveniment, institutia medico-legala competenta este obligata sa inainteze inspectoratului teritorial de munca, in termen de 7 zile de la data decesului, o copie a raportului de constatare medico-legala.