Zilierii reprezinta lucratorii care nu datoreaza contributii sociale obligatorii.
Nici beneficiarii lucrarilor cu care acestia colaboreaza nu datoreaza contributii sociale obligatorii.
Zilierii pot munci maxim 12 ore ca durata zilnica si maxim 90 de zile pe an.
Amenda va fi de 6.000 de lei pentru angajatorii care folosesc zilieri cu durata zilnica de executare a activitatii mai mare de 12 ore si mai mare de 6 ore pentru zilierii minori cu capacitate de munca.
Aceeasi amenda, de 6.000 de lei se instituie in cazul angajatorilor care folosesc zilieri pentru o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate intr-un an calendaristic.
Zilierii se pot asigura facultativ in sistemul public de pensii!
In mod concret, zilierul trebuie sa semneze un contract de asigurare sociala cu casa de pensii la care zilierul este arondat in functie de domiciliul sau.
Asa cum prevede legislatia in vigoare, venitul pentru care se asigura zilierul se stabileste de viitorul asigurat, de zilieri, in limita a 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Venitul pentru care se va asigura zilierul nu poate fi nici mai mare de echivalentul a 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Atunci cand avem o conventie, ca plata sa se realizeze prin virament in cont bancar, beneficiarul va mentiona la rubrica „Remuneratia neta platita” din registru numarul ordinului de plata si al borderoului cu restul de plata transmis catre banca.
Zilierul are dreptul sa refuze semnarea registrului daca aceasta mentiune nu este realizata.
Ce trebuie sa stim despre plata zilierilor:
1. Plata zilierilor se realizeaza la finalul fiecarei zile de lucru, inainte de semnarea in registru de catre zilieri si de catre beneficiar.
2. Plata zilierilor se poate efectua si la finalul saptamanii sau la finalul perioadei de desfasurare a activitatii.
Acest lucru este posibil daca intre zilieri si beneficiari se intocmeste un acord exprimat in scris de catre ambele parti.
Acordul se exprima in prima zi in care zilierul incepe activitatea la beneficiar.